Update: Onze Amsterdamse School

“Ik heb op internet gelezen dat er een wedstrijd school maken wordt uitgeschreven in Amsterdam, zullen we meedoen? ” Ik zie ons nog zitten, mijn twee oud-collega’s en ik, aan de keukentafel van mijn bovenwoning in Amsterdam-West. De
beslissing was snel gemaakt. Ja, natuurlijk gingen we meedoen, we droomden namelijk al jaren over het oprichten van een nieuwe basisschool, en nu kon die droom werkelijkheid worden.

Waar staan we nu?

En waar staan we nu? We zijn een half jaar en twee ‘rondes’ verder. Het publiek gunde ons veel stemmen en
ook de jury zag ons plan zitten. Na een spannende pitch en een zenuwslopende dag wachten kwam het verlossende woord. We waren door! “De jury is onder de indruk van de concrete uitwerking van het plan, de onderwijskundige onderbouwing en sterke organisatie. Ook prijst zij de aandacht die in het plan is besteed voor het leren van de leraren, de deugdelijke uitgangspunten en de praktijkgerichtheid.”

Waar begin je?

Gevleid door deze mooie woorden en dankbaar voor alle positieve reacties zijn we de derde ronde in gegaan, de ‘Incubator’. Een traject dat in opdracht van de gemeente door Kennisland wordt gefaciliteerd, en waarin wij de kans krijgen ons plan nog verder te ontwikkelen. Heel fijn, maar toch stonden we even stil. Want, waar begin je? Wat pak je als eerste aan als je het plan verder gaat ontwikkelen? Een begroting maken? HRM-beleid schrijven? Een bestuur zoeken?

Samen is niet alleen!

De oplossing kwam eigenlijk als vanzelf. We kregen van verschillende kanten hulp aangeboden. Een orthopedagoge schreef ons dat ze mee wilde denken over het zorgbeleid, omdat zij zich sterk kon vinden in onze uitgangspunten. We kwamen in contact met twee zeer bekwame dames uit de kinderopvang, die onze visie op de ontwikkeling van leerlingen delen en zich willen verbinden aan Onze Amsterdamse School. En, een gepensioneerde schooldirecteur met 40 jaar ervaring ( zeer jong van geest! ) helpt ons bij alle formele zaken, maar houdt ons ook inhoudelijk scherp.

Concrete uitwerking

Ondertussen zijn wij doorgegaan met het ontwikkelen van ons schoolplan. Hoe ziet een dag vol levensecht onderwijs voor een leerling eruit? Hoe vinden en vormen wij meesterlijke leerkrachten?  Hoe zorgen we ervoor dat we als school écht samenwerken met ouders? En tot slot? Waar komt onze school te staan?

Een nieuwe school in Amsterdam West

Al snel bleek dat er vooral een grote groei zal zijn in Noord, Zuid, en West. Wij besloten dat West een perfecte plek zou zijn voor Onze Amsterdamse School. Niet alleen omdat ik er zelf woon, maar zeker omdat het een bruisend en gemengd stadsdeel is, waar steeds meer jonge gezinnen (blijven) wonen. Onze Amsterdamse School is een oefenplaats voor de echte wereld, en waar kan dat beter dan in West. Een stadsdeel vol jonge ondernemende mensen, met een rijkheid  aan culturen.

Het is dus vanaf nu ook mogelijk als ouder je interesse voor Onze Amsterdamse School  door te geven. Hoe meer animo, hoe meer kans op een prachtige nieuwe school voor West!

Geef je interesse alvast door via dit formulier.

Hoe gaat het verder?

Wij werken ons plan momenteel verder uit. Het moet ingeleverd worden voor 31 december 00:00 uur. Dan buigt een jury zich opnieuw over de plannen die nog over zijn, en zal duidelijk worden of wij Onze Amsterdamse School daadwerkelijk kunnen oprichten. Wij geloven erin!

 


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s