Wij zullen doorgaan!

Het is inmiddels wel bekend, Onze Amsterdamse School is helaas niet door naar de Kraamkamer van het schoolmakersproject. Dit betekent dat de school in ieder geval niet via deze weg opgericht kan worden. Ontzettend jammer, want wij geloven nog steeds in een school vol levensecht onderwijs. Een school waar kwalificatie, socialisatie en persoonsvorming met elkaar in … More Wij zullen doorgaan!

Onze Amsterdamse School: Mogen we hem maken?

Het startdocument is klaar. Wij leverden 30 december een prachtig schoolplan in bij de gemeente Amsterdam. Het woord is nu aan de jury, zij zullen een beslissing moeten maken welke vier initiatieven hun plan werkelijkheid mogen laten worden. “Maken jullie een goede kans?” Die vraag wordt ons vaak gesteld. Wij denken zelf dat we alles … More Onze Amsterdamse School: Mogen we hem maken?

De straat op voor Onze Amsterdamse School

Een nieuwe school voor Amsterdam West, volgens ons een prima plan. Maar hoe denken de jonge ouders in West daarover? Vandaag gingen we weer de straat op om te peilen of er animo is voor een basisschool vol levensecht onderwijs. We voerden interessante gesprekken met jonge ouders. Alle mensen die wij spraken waren meteen enthousiast, … More De straat op voor Onze Amsterdamse School

Klaar voor de start: Schoolplan Onze Amsterdamse School

Met trots publiceren wij hier het schoolplan voor Onze Amsterdamse School. Het is tot stand gekomen door vele avonden discussiëren en filosoferen met elkaar, een online onderzoek onder 152 Amsterdammers en mensen met hart voor Amsterdam, kijken wat de echte wereld vraagt, het lezen van onderwijsliteratuur, het bezoeken van inspirerende scholen, gesprekken met ouders, leerkrachten, … More Klaar voor de start: Schoolplan Onze Amsterdamse School

Onderzoeksrapportage: Tijd voor levensecht onderwijs in Amsterdam!

Het tijd voor levensecht onderwijs in een uitdagende leeromgeving! Een school die het onderwijs écht afstemt op het niveau en de interesses van de leerling en waar persoonlijke en sociale ontwikkeling een volwaardig onderdeel zijn van het onderwijs. 153 Amsterdammers en mensen met hart voor Amsterdam gaven in ons online onderzoek hun mening en ideeën … More Onderzoeksrapportage: Tijd voor levensecht onderwijs in Amsterdam!

ICT op de basisschool: Doe je mee of zeg je nee?

“We hebben het toch altijd zonder ICT gered?” Deze kreet hoor ik regelmatig wanneer ik met leerkrachten of andere mensen met een mening over het onderwijs ( dat zijn er veel trouwens ) praat over de inzet van ICT in de klas. Verhitte kleuterjuffen die menen dat tablets schadelijk zijn voor het jonge kind, onderwijsprofessionals … More ICT op de basisschool: Doe je mee of zeg je nee?

“Juf, kunnen we een restaurant in de school maken?”

Auteur: Nikita van Geemen Na de eerste les in de schooltuinen van Amsterdam-Osdorp  waren de kinderen uit mijn groep laaiend enthousiast. Ik wilde daarom een thema ontwerpen waarbij de schooltuin een rol zou krijgen. Zelf dacht ik aan een kookboek maken met ingrediënten uit de schooltuin.  Lekker overzichtelijk. De kinderen zouden recepten schrijven (taaldoelen: check) … More “Juf, kunnen we een restaurant in de school maken?”